Bize Ulaşın Tanıtım Videomuz
Fayans Temizliği Nasıl Yapılır? Banyo, Mutfak Fayans Temizliği

Pandemi süreci ile hayatımıza giren yeni temizlik anlayışı ile şimdilerde temizlik konusu daha çok dikkat edilmektedir ve özen gösterilmektedir. Özellikle mutfak ve banyolar söz konusu olduğunda bu alanlar daha özel, kişisel alanlar olduğu için ayrı bir özen istemektedir. Fayans temizliği bu alanlarda ilk akla gelen işlemdir. Etkin bir temizlik sağlanan fayansların nasıl parladığını hepimiz bilmekteyiz. Peki pırıl pırıl fayanslar için temizlik yöntemleri neler? Birlikte keşfedelim. 

Fayans Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 

Mutfak, banyo ve tuvaletler özenli bir temizlik gerektiren sıklıkla kullanılan alanlardır. Bu alanlar ev içerisinde en çok hijyen gerektiren kısımlardır. Bu alanların temizliği söz konusu olduğunda karşımıza çıkan fayans temizliği için değinmemiz gereken noktalar mevcuttur. Fayans temizliği işlemleri periyodik olarak uygulanması gereken temizlik aşamalarına sahiptir. Bu sayede temizlik uygulamaları kişilere pratik ve kolay adımlar sunacaktır. 

Düzenli fayans temizliğinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise tercih edilen deterjanların uygunluğudur. İçeriğinde ağır kimyasallar barındıran deterjan ürünleri fayansların matlaşmaması ve derz dolgularının erimemesi için kaçınılması gereken temizlik ürünleridir. Bu nedenle fayans temizliği için tercih edeceğiniz temizlik ürünlerine ayrı bir özen göstermek gerekir.

Fayans Temizliğinde İşe Yarayacak Püf Noktalar

  • Fayans ve derz temizliği için en önemli nokta temizlik işlemlerinin sürekliliğidir. Fayans ve derz temizliği düzenli bir şekilde gerçekleşmediğinde lekelerin çıkması zorlayıcı ve hatta imkansız bir hale gelebilmektedir. Bu sebeple fayans ve derz temizliğinde periyodik adımların atılması ve aksatılmaması gerekir.
  • Banyo fayansları söz konusu olduğunda yüzey fayans temizliğinin her gün yapılması uygun olarak nitelendirilirken, duvar fayansları için bu süre 2 ila 3 hafta arasında değişmektedir. 
  • Fayans temizliği esnasında tercih edilen deterjanın niteliği çok önemlidir. Fayanslar ve derzler için özel olarak üretilmiş ürünler arasından tercih yapmanız önerilir. 
  • Fayans ve derz temizleyici ürünleri uygularken yumuşak bir sünger kullanarak fayanslarınızın çizilmesini engelleyebilirsiniz. 
  • Özellikle musluk, lavabo kenarı, duş kabin bölümlerinde bulunan fayansların temizliği söz konusu olduğunda krem temizleyici ürünler kullanarak uyguladığınız alanı bir sünger yardımı ile ovalayabilir ve ardından su ile durulayabilirsiniz.

Fayans Temizliğinde Faydalanabileceğiniz Doğal Ürünler 

Fayans temizliğinde doğadan güç almak isteyenler için farklı alternatifler;

  • Sirke

Fayans temizliği esnasında doğal malzeme tercihinden yana olmak istiyorsanız en akla gelebilecek doğal ürün; sirkedir. Sirke içerisinde barındırdığı bileşenler ile fayans ve derz temizliğinde tercih edilmektedir. Sirke ile temizlik gerçekleştirmek adına sprey şişesinin içerisine yarısına kadar ılık su ve kalan kısmada elma sirkesi ekleyebilirsiniz. Ardından hazırlanan karışım ile fayansları ovalayarak temizleyebilirsiniz.

  • Karbonat ve Çamaşır Suyu 

Fayans temizliğinde tercih edebileceğiniz diğer alternatif ise karbonat katkılı çamaşır suyudur. Bu uygulama için ise yarım kova ılık su içerisine birkaç damla çamaşır suyu ardından 3 kaşık karbonat eklenir. Fayanslar bu karışıma batırılmış bir bez veyahut sünger ile ovalanarak sonrasında yarım saat kadar beklenir. 

Bu işlemler sırasında uygulanan alanın havalandırılması gerekmektedir. Koyu renkli fayanslar söz konusu olduğunda bu karışımın uzun vadeli kullanımı ağarmaya neden olabilir. Bu sebeple bu karışım açık renkli fayanslar için daha idealdir. 

  • Arap Sabunu 

Arap sabunu ile yarım kova su karıştırılarak, bu karışımın içerisine sünger veyahut bir bez batırılır. Bu doğal karışım fayanslarını parlattığı gibi aynı zamanda ortama temiz bir koku yayacaktır. 

  • Çamaşır Sodası 

Bir kova ılık su içerisine 3,4 ölçek çamaşır suyu ilave edilir. Fayanslar bu karışım ile ovalanır ve ardından durulanır. 

Mutfak Fayans Temizliği

Mutfak fayanslarının arası kirlenmeye başladıysa ve görünüm olarak da temiz bir görünüme sahip değilse, mutfak fayansları için temizlik uygulamalarının sırası gelmiştir. Bu nedenle ideal temizlik ürününüzü seçerek temizlik adımlarına geçebilirsiniz. İlk etapta ürünü derzlere uygulayarak bir kaç dakika bekleyebilir, ardından temizlik ürünü uyguladığınız bölgeyi bir fırça yardımı ile fırçalayabilir, son adımda ise durulayabilirsiniz.

Fayans yüzeylerindeki kalıntıları ve yapışkan yüzeyleri temizlemek adına fayansları fırçalayabilir ve sabunlu bir bez ile temizleyebilirsiniz. Fayanstaki yağı, kiri ve lekeleri yok etmek adına en doğru tercih ılık su, bez veyahut sünger ve kaliteli bir fayans temizleyicidir.

Banyo Fayans Temizliği

Banyo fayanslarının temizliği söz konusu olduğunda temizlik ürünü olarak deterjan tercih edeceksiniz, bunun için özel üretilmiş ürünlerden tercih etmeniz doğru bir tercihtir. Fayans temizliği için özel olarak geliştirilen temizleyiciler daha hızlı ve pratik sonuçlar için idealdir. Sprey, krem gibi çeşitleri bulunan temizleyicilerin kireç sökme, parlatma gibi işlevleri bulunmaktadır. 

Bilmek gerekir ki krem temizleyici ürünler daha yoğun kirler için idealdir. Duşakabin, küvet, banyo gibi inatçı kirlerin bulunduğu alanlar için idealdir. Bu ürünler direkt olarak fayanslara bir sünger ile uygulanır ve ovaladıktan sonra ise durulanır. 

Fayans arasındaki derzler maalesef zamanla beyazlıklarını kaybederler ve rahatsız edici bir görüntüye sahip olurlar. Bu alanları bir diş fırçası ve çamaşır suyu ile temizlemek bir yöntem olabilir. 

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise tuz ruhu, yağ ve kir çözücü maddelerin banyo üzerindeki direkt kullanımı derzlerin yıpranma hızını tetikleyecektir.